Thursday, September 20, 2007

Τα “μάζεψε” ο Σουφλιάς για άρθρο 24 και Ζαχάρω

Ένα βήμα πίσω έκανε ο κ. Σουφλιάς για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος αναφέροντας ότι ως βάση αναφοράς για την οριοθέτηση των δασών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1960 και όχι του 1974 όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση (σήμερα χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945). «Για να βάλουμε τάξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αεροφωτογραφίες του ’60. Εξάλλου το άρθρο 24 ψηφίστηκε το 1974. Εγώ δεν θέλω να αλλάξει κάτι άλλο», δήλωσε κατά την χθεσινή τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον εαυτό του, ενώ απέφυγε να επαναλάβει τις απόψεις του για διαχωρισμό δάσους και δασικών εκτάσεων.

Επίσης πήρε αποστάσεις από το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και του Δήμου Ζαχάρως για την παραχώρηση 2.500 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου προς αξιοποίηση από το δήμο. «Δεν είναι δικό μας θέμα η παραχώρηση δημόσιας έκτασης. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να μη γίνει τίποτα αντίθετο με τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τη Natura. Και δεν θα επιτρέψουμε τίποτα περισσότερο», δήλωσε. Ακόμη ανακοίνωσε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου, θα περιέχεται τροπολογία που θα απαγορεύει την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων σε όλες τις καμένες περιοχές και όχι μόνο στην Πάρνηθα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Φυσικά όπως αναμενόταν τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας ανεξάρτητου υπουργείου περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας τη διατήρηση του παρόντος σχήματος. «Είναι υπέρ του περιβάλλοντος ό,τι είναι κοινό το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα είναι μια κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, δεν μπορούμε να συζητάμε για διαχωρισμό. Ενδεχομένως μετά από 2-3 χρόνια, όταν μπουν μπροστά τα πράγματα. Σημασία έχει να υπάρχει αρμονία στην αειφορία και την ανάπτυξη και συντονισμός και τα δημόσια έργα να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον» ανέφερε. Παρέθεσε μάλιστα και το παράδειγμα του γάλλου προέδρου Σαρκοζί που μετέτρεψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Οικολογίας σε Περιβάλλοντος, Οικολογίας, Μεταφορών και Ενέργειας.

No comments: