Friday, September 7, 2007

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκινγκ Ζακύνθου

Σκιαγραφώντας το πλήθος των υποθέσεων παραβίασης που έχουν ανοιχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια σε κράτη-μέλη για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας, γίνεται αντιληπτό ότι η μη-συμμόρφωση της Ελλάδας με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. συνεχίζεται με την υπόθεση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ). Η απουσία πολιτικής περιβαλλοντικής κατεύθυνσης και κοινωνικής περιβαλλοντικής συνείδησης, ενθαρρύνει την εκμετάλλευση της περιοχής ωοτοκίας της Καρέττα στον Κόλπο του Λαγανά από εκείνους που συνεχίζουν να κτίζουν αυθαίρετα αγνοώντας τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Στην «Αυστηρά Προστατευόμενη» παραλία ωοτοκίας της Δάφνης κατασκευάστηκαν δύο νέοι χώροι πάρκινγκ χωρητικότητας 100 αυτοκινήτων ο καθένας. Φρεσκοστρωμένο μπετόν (18/8/2007) είναι το νεότερο αποκρουστικό θέαμα στο τοπίο της προστατευόμενης από την Ε.Ε. «Περιοχής NATURA2000» σε μια χώρα όπου στο βωμό του μαζικού τουρισμού η απρογραμμάτιστη και υπέρμετρη ανάπτυξη έχει γίνει πια συνήθεια. Την ίδια ώρα ιδιωτικά και τουριστικά πλοία εξακολουθούν να κυνηγούν και να παρενοχλούν τις χελώνες που λιάζονται στην επιφάνεια του νερού ή ξεκουράζονται στο βυθό.

Τα τελευταία 25 χρόνια πλήθος αντιπαραθέσεων έχουν εκτυλιχθεί στην περιοχή της Δάφνης. Το 2002 η Ε.Ε. προσήγαγε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αυστηρή προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Όμως τα διαχειριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν φέτος σε άλλες παραλίες ωοτοκίας, όπως στο Γέρακα, είχαν ως αποτέλεσμα τη σωστή τουριστική διαχείριση της περιοχής και περισσότερες από 1.100 φωλιές στις παραλίες. Αντιθέτως, λόγω της μη αποτελεσματικής διαχείρισης, η περιβαλλοντική ακεραιότητα της Δάφνης παραμένει αμφίβολη με την αύξηση των αυθαίρετων κτισμάτων το καλοκαίρι του 2006 από 14 σε 23 και με την παρουσία 500 επισκεπτών στην παραλία ωοτοκίας στο διάστημα μιας ημέρας! Το γεγονός ότι η Πρόεδρος του ΕΘΠΖ επέτρεψε τη δημιουργία 2 νέων χώρων πάρκινγκ, χωρίς να προβλεφθεί κανένας κανονισμός για τη φύλαξη της Δάφνης, υποδεικνύει τις νέες προσπάθειές της για την αποφυγή τοπικών αντιπαραθέσεων. Την ίδια στιγμή στην παραλία Σεκάνια η οποία φυλάσσετε μόνο λίγες ώρες της ημέρας, καταμετρήθηκαν 200 γλάροι, προερχόμενοι από τη χωματερή πάνω από τα Σεκάνια, να περιμένουνε την εκκόλαυση για να τραφούν με τα νεογέννητα χελωνάκια.

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασκούν συνεχή πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ε.Ε. για μια στοιχειώδη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, η συνεχιζόμενη αυτή οικοδομική δραστηριότητα έρχεται σε άμεση αντίθεση με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ε.Δ). Η Διάταξη 28 του Ε.Δ. απαγορεύει ρητώς την κατασκευή υποδομών και κάθε είδους κατασκευής για την οποία δεν έχει εκπονηθεί η απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

«Για την αποδοχή των μέτρων προστασίας της Δάφνης και για να μπορέσει η χώρα μας να ανταποκριθεί στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., θα πρέπει να επαναξιολογηθούν από τις Αρχές μέτρα αποζημίωσης, έτσι ώστε να βρεθούν μακροχρόνιες βιώσιμες λύσεις» αναφέρει η Λίλη Βενιζέλου, Πρόεδρος του MEDASSET.

Πηγή: MEDASSET-Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών

e-mail: medasset@medasset.gr, www.medasset.org


No comments: