Thursday, September 27, 2007

Πράσινο φως για νέους ανθρακικούς σταθμούς

Δύο μόλις μέρες μετά την απόφαση των 80 αρχηγών κρατών που συναντήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, να συνάψουν νέα συνθήκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Ελλάδα γνωμοδοτεί θετικά για κατασκευή νέων ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων, σε διάφορα σημεία της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στη διάσκεψη του ΟΗΕ, τόνισε ότι «το περιβάλλον είναι για μας ύψιστη προτεραιότητα» και ότι «είναι ανάγκη να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για ένα σύστημα περιορισμού των εκπομπών ρύπων», χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή μέτρα που να αποδεικνύουν την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του περιορισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ, την πλέον ρυπογόνο βιομηχανία στην Ελλάδα, διότι –όπως δήλωσε ο ίδιος- «οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο». Σημαντική «λεπτομέρεια»: το πρόστιμο αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση (διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια) και όχι στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλουν στις κλιματικές αλλαγές!

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες η ΡΑΕ γνωμοδοτεί θετικά για τη δημιουργία νέων ανθρακικών σταθμών «εξασφαλίζοντας» έτσι ότι η Ελλάδα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου!

«Η απουσία δεσμεύσεων, η έλλειψη σαφούς πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το πρόστιμο-πυροτέχνημα προς τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που δίνει το πράσινο φως για το λιθάνθρακα, καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος στον πλανήτη» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στις κλιματικές αλλαγές και συμπλήρωσε: «Η πολιτική της χώρας μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μοιάζει να αφορά έναν άλλο πλανήτη, όπου το πρόβλημα αυτό είναι ανύπαρκτο».

Για το λόγο αυτό, η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές, αλλά να συνεργαστούν προκειμένου να ανατρέψουν την παγκόσμια απειλή. Συγκεκριμένα, η Greenpeace ζητά:

  • Να μη δοθεί ούτε μια άδεια για δημιουργία σταθμού λιθάνθρακα.
  • Να εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Να δημοσιευθεί άμεσα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Πηγή: Δελτίο Τύπου της Greenpeace (27/9/2007)

No comments: