Tuesday, September 18, 2007

Λίμνη Κορώνεια: πόσες φορές θα νεκρωθεί για να αναστηθεί;

Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) (18/9/2007)

Μετά τις φετινές πυρκαγιές που αφάνισαν χιλιάδες πουλιά σε ολόκληρη την Ελλάδα, η αδιαφορία και ασυνεννοησία πλήττουν τώρα, και μάλιστα για τρίτη φορά, τη λίμνη Κορώνεια, περιοχή Διεθνούς Σημασίας Ραμσάρ. Μόλις μέσα σε τρεις ημέρες (14 -17.09.07), περισσότερα από 200 νεκρά πουλιά έχουν περισυλλεγεί από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και από συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Αν και τα αποτελέσματα της ανάλυσης ακόμα αναμένονται, το πιο πιθανό αίτιο φαίνεται να είναι η αλλαντίαση, ένα είδος τοξίνωσης. Ανάμεσά τους υπάρχουν είδη που προστατεύονται ή απειλούνται, όπως φλαμίνγκο, αβοκέτες, βαρβάρες, νανοβουτηχτάρια, λασπότρυγγες και τα μαυρογλάρονα. Δείγματα των νεκρών ζώων έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής για νεκροψία, ενώ συνεργάτες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχουν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα συστηματική έρευνα στην περιοχή για να διερευνηθεί το μέγεθος της απώλειας.

Ήδη από τις αρχές του έτους, οι αρμόδιοι φορείς είχαν λάβει σχετική προειδοποίηση με επιστολή της αναπληρώτριας καθηγήτριας, Μ. Μουστάκα και της λέκτορος, Ε. Μιχαλούδη του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την οποία γνωστοποιούσαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνάς τους για το πλαγκτό της λίμνης. Δυστυχώς όμως, το μόνο που έγινε για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικολογικής καταστροφής ήταν η χωρίς αποτέλεσμα σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Τα πολυσυζητημένα και επί χρόνια ανεφάρμοστα Διαχειριστικά Σχέδια δεν κατάφεραν να σώσουν τη λίμνη. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης παλεύει χρόνια να ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία του, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και στήριξης τον καθιστά ανίκανο να επιτελέσει το έργο του.

Πρόκειται για την τρίτη οικολογική καταστροφή στην ίδια λίμνη. Η πρώτη ήταν το 1995, όταν η μόλυνση νέκρωσε όλα τα ψάρια χωρίς να προσδιοριστεί η αιτία. Το 2004, περίπου 3.000 πουλιά βρέθηκαν νεκρά, με πολλά σημαντικά είδη ανάμεσά τους, όπως οι πελεκάνοι. Έρευνες σε εργαστήρια της Μεγάλης Βρετανίας απέδωσαν τους θανάτους σε αλλαντίαση, μια τοξίνωση, η οποία οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν τοξίνες του Clostridium botulinum.

Όπως επισημαίνει η Πέρη Κουράκλη, Υπεύθυνη Γραφείου Ε.Ο.Ε. Βόρειας Ελλάδας, «τα προβλήματα της λίμνης δεν δημιουργήθηκαν σε μια μέρα, αλλά είναι αποτέλεσμα απουσίας πολιτικής δεκαετιών και μακροχρόνιας ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά ουσιαστικά μέτρα πολιτικής που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση, που θα εξαφανίσουν τα αίτια που την δημιούργησαν, μέτρα πολιτικής που θα θίγουν συμφέροντα και θα αλλάξουν το μοντέλο «ανάπτυξης» της περιοχής του Λαγκαδά. Πόσες φορές θα πρέπει να «νεκρωθεί» η λίμνη για να αναστηθεί;»

No comments: