Wednesday, September 12, 2007

Οι απαντήσεις των κομμάτων στα ερωτήματα της Greenpeace

Την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος διατείνεται πως το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν θέμα πρώτης προτεραιότητας, η απόκριση των κομμάτων που εκπροσωπούνταν μέχρι πρότινος στη Βουλή, στα ερωτήματα που τους έθεσε η Greenpeace, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει πάντα αυτές τις διακηρύξεις. Δυο μόνο από τα κόμματα της Βουλής (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Οι απαντήσεις τους είναι – στη συντριπτική πλειοψηφία τους – θετικές και ακολουθούνται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα άλλα δυο κόμματα (Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ) δεν απάντησαν.

Από τις απαντήσεις των κομμάτων γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη σταδιακή απαγκίστρωση από το λιγνίτη και τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αυτή η δέσμευση τα φέρνει σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα. Τα δύο κόμματα συμφωνούν επίσης με τη θέσπιση των στόχων που συμφωνήθηκαν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ελάχιστων εθνικών στόχων. Συγκεκριμένα δεσμεύονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ως το 2020. Τέλος, συμφωνούν για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης (συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο Φ.Π.Α αλλά και την επιβολή στοχευμένου περιβαλλοντικού φόρου) με σκοπό την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για τον περιορισμό της σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον επιτυγχάνεται η άμβλυνση των σημερινών ανισοτήτων.

«Η δέσμευση των δυο κομμάτων για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα γραφεία τους είναι ένα θετικό σημάδι. Από την επομένη των εκλογών, περιμένουμε τις αντίστοιχες ενέργειες», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της οργάνωσης. «Ούτως ή άλλως, η Greenpeace θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μέσα από ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και την επομένη των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τα όποια σχέδια για περισσότερο λιγνίτη ή λιθάνθρακα θα μας βρουν αντίθετους. Φαίνεται όμως ότι θα βρουν αντίθετο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.»

Πηγή: δελτίο τύπου της Greenpeace (12/9/07). Τα 10 ερωτήματα προς τα κόμματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της, www.greenpeace.gr, όπως επίσης και οι απαντήσεις και ενστάσεις των κομμάτων.

No comments: