1. Συνέντευξη τύπου του Παναγιώτη Ψωμιάδη παρά σύσκεψη για συντονισμό ενεργειών ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για τη λίμνη Κορώνεια. Να θυμίσουμε ότι το όργανο αυτό δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με σκοπό τη διαχείριση κρίσεων που ενδεχομένως θα προέκυπταν στη λίμνη, αλλά περίμενε να ξεσπάσει η κρίση για να ξανασυνεδριάσει και φυσικά δεν έκανε τίποτα για να αποτραπεί η κρίση. Πάντως ο νομάρχης μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το θάνατο των πτηνών στη λίμνη Κορώνεια και δεν δικαιολογείται πανικός, ότι αιτία του φαινομένου είναι οι καιρικές συνθήκες και ότι δεν μπορεί να ρίχνουμε όλη την ευθύνη στη Νομαρχία. Επίσης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνεια (και αποτυχών υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στις προχθεσινές εκλογές) κ. Σάββας Αναστασιάδης ζήτησε σε περιπτώσεις κρίσεων όλη η πληροφόρηση να έρχεται απευθείας στο Νομάρχη και το ΣΝΟ ώστε να γίνεται επίσημη ενημέρωση και να μην δημιουργείται παραπληροφόρηση στην κοινή γνώμη. (Από την πλευρά μας ζητούμε ταπεινά συγνώμη που ξεχάσαμε να σας ζητήσουμε την άδεια πριν μιλήσουμε!!!).
2. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, κ. Μαρία Μουστάκα, το κυανοβακτήριο Arthrospira fusiformis που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο σε χαμηλές πυκνότητες, σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση (1,6 δισεκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο νερού της λίμνης) καθώς, όπως προβλεπόταν, ευνοήθηκε από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή αλατότητα και την παρατεταμένη ανομβρία. Το Arthrospira παράγει δύο ισχυρές τοξίνες (ηπατοξίνη και νευροτοξίνη) και σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε μαζικούς θανάτους των φλαμίγκο. Όταν ο οργανισμός αυτός συνοδεύεται στην Κορώνεια κι από άλλα τοξικά κυανοβακτήρια όπως το Anabaenopsis arnoldii (120 εκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο) οδηγεί σε μαζικούς θανάτους κι άλλων υδρόβιων πτηνών. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να γνωρίζουμε αν ο θάνατος των πουλιών οφείλεται σε κυανοβακτήρια ή σε αλλαντίαση. Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι το φαινόμενο της μαζικής θανάτωσης πουλιών μπορεί να επεκταθεί τις επόμενες βδομάδες.
3. Τραγική ειρωνεία: Από την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου άρχισε και η λειτουργία ενός site που ενεργοποίησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με θέμα την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για την διαχείριση των οικοσυστημάτων των λιμνών της λεκάνης Μυγδονίας, δηλαδή τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Σκοπός «να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες για το περιβάλλον». Τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν σε ημερίδα στις 5-10-2007. Θα το βρείτε εδώ: http://www.e-politiki.nath.gr/
No comments:
Post a Comment