Wednesday, September 19, 2007

Οικολόγος βουλευτής από σπόντα…

Τελικά οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορεί να μη κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτή, στις πρόσφατες εκλογές, ένα γνωστό όμως, στους περιβαλλοντικούς κύκλους, στέλεχος του ευρύτερου περιβαλλοντικού χώρου φιγουράρει στη λίστα των εκλεγόμενων βουλευτών επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ να συμπεριλαμβάνει στις λίστες του, είτε επικρατείας είτε ευρωεκλογών, ένα πρόσωπο από τον οικολογικό χώρο, πάντα σε μη εκλόγιμη θέση, προσπαθώντας να σηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον. Θυμίζουμε παλιότερα τον Ηλία Ευθυμιόπουλο και τον Μιχάλη Μοδινό, γνωστά και καταξιωμένα ονόματα του χώρου που μάλλον θέλησαν να εξαργυρώσουν την προσφορά τους νομίζοντας ότι συμμετέχουν σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν γνωρίζουμε φυσικά σε ποιούς απευθύνθηκε φέτος, αλλά ο κλήρος έλαχε τελικά στον Σπύρο Κουβέλη, έναν τεχνοκράτη του περιβαλλοντικού χώρου.

Προφανώς το κύριο προσόν του ήταν ότι δήλωνε «επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του WWF» (φαίνεται εξακολουθεί να ισχύει ότι στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις), έτσι προβλήθηκε και στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και βάλαμε τα γέλια μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου. Βέβαια και το ίδιο το WWF με άμεση ανακοίνωσή του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι απλώς “ο Σπύρος Κουβέλης συνεργάστηκε με το WWF Ελλάς πριν από 10 χρόνια (1992 μέχρι το 1997), ως επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Έκτοτε, ο κ. Κουβέλης ουδεμία σχέση έχει με την οργάνωση και προφανώς δεν την εκπροσωπεί”.

Το δεύτερο προσόν του ήταν οι σχέσεις που πάντα φρόντιζε να καλλιεργεί με την εκάστοτε εξουσία. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το1997 διορίστηκε Σύμβουλος Υφυπουργού στο ΥΠΕΧΩΔΕ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2001. Από τότε και ως σήμερα είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Μονάδας της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας της Συνθήκης Ραμσάρ (MedWet) που φιλοξενείται (με έδρα την βίλα Καζούλη) και εν μέρει χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από δω και πέρα αρχίζει ο χορός των συμπτώσεων. Πρώτα η Βούλα Πατουλίδου αρνήθηκε να δεχθεί την 5η θέση που της προτάθηκε (πιθανώς γιατί κάπου άκουσε ότι δεν είναι εκλόγιμη) και ο κ. Κουβέλης βρέθηκε στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου. Στη συνέχεια ακολούθησε η γνωστή πατάτα με την Φώφη Γεννηματά, και πλέον ο κ. Κουβέλης, χωρίς κανένα κόπο, δεν έχει παρά να περιμένει να ορκιστεί ως βουλευτής.

Σας θυμίζει κάτι σχετικό με τον περίφημο τελικό που η Βούλα πήρε χρυσό μετάλλιο αφού έπεσαν οι δύο προπορευόμενες; Τελικά η ιστορία πάντα επαναλαμβάνετε ως φάρσα. Για όλους μας, εκτός από τον Γκαστόνε και τον κ. Σπύρο Κουβέλη.

No comments: