Thursday, September 13, 2007

Μήνυμα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται ενώ ακόμα όλοι θυμόμαστε την καταστροφή του καλοκαιριού. Που πολλοί προσπαθούν να την περιθωριοποιήσουν στο δημόσιο διάλογο και να επαναφέρουν το ενδιαφέρον των πολιτών στα γνωστά και ανούσια πια διλήμματα μιας κλασικής προεκλογικής εκστρατείας : παροχολογία, μη αυτοδυναμία ή ισχυρή πλειοψηφία για μεταρρυθμίσεις που δεν γνωρίζουμε, συνεργασίες που δεν έχουν προταθεί ούτε τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων πριν από την κάλπη...Θεωρώ ότι ο ορθότερος και γονιμότερος τρόπος για να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής και σε όλη τη χώρα που προβληματίζεται είναι η αποκάλυψη και καταγγελία της μόνης υπαρκτής "ασυμμετρίας" που είναι εκείνη ανάμεσα στο κράτος και την Κυβέρνηση από τη μια μεριά και τις σύγχρονες ανάγκες και διεκδικήσεις της ελληνικής κοινωνίας από την άλλη.

Να δείξουμε πώς στην καταστροφή συμπυκνώθηκαν όλες οι αδυναμίες, οι δυσλειτουργίες και οι εγκληματικές επιλογές που συσσωρεύθηκαν τόσα χρόνια. Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε μαζί με τους πολίτες να αρχίσει η αντίστροφη πορεία, συγκεκριμένα και από τώρα. Να δημοσιευτούν οι (έτοιμοι από καιρό...) δασικοί χάρτες. Να αρχίσει από τώρα η σύνταξη του δασολογίου (μόνη η Ελλάδα δεν το διαθέτει σε όλη την Ευρώπη...). Να απαγορευτεί τώρα, και όχι σε δέκα χρόνια, η δόμηση εκτός σχεδίου, να οργανωθεί ενιαίος φορέας για την προστασία των δασών, την πρόληψη, την καταστολή, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη τους. Να προχωρήσει ταχύτατα η υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα δάση και την προστασία τους. Να αποσυρθεί το σχέδιο αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, που κλείνει το μάτι στους καταπατητές και στη συνέχεια τους αμείβει με υπεραξίες της παρανομίας. Να ιδρυθεί αυτόνομο Υπουργείο Περιβάλλοντος ίσου πολιτικού βάρους με τα άλλα και με αντίστοιχη στελέχωση και αρμοδιότητες. Αυτά και άλλα πολλά και ανάλογα είναι το ελάχιστο σοβαρό πολιτικό πρόγραμμα για να υπάρξει πραγματική και γνήσια εκσυγχρονιστική στροφή στην ελληνική πολιτική. Ένα τέτοιo πρόγραμμα στηρίζω εδώ και χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο, και τώρα και στο μέλλον, παντού και στην Βουλή, αν μου κάνετε την τιμή να με εμπιστευθείτε...

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στη Β΄ Αθηνών (www.mpapagiannakis.gr)

No comments: