Thursday, September 27, 2007

Aπολογισμός των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο από το WWF

Εμπεριστατωμένη απολογιστική έκθεση των οικολογικών επιπτώσεων από τις καλοκαρινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο έδωσε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα το γραφείο Ελλάδας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Ο απολογισμός της περιβαλλοντικής καταστροφής έγινε ύστερα από αυτοψία στις καμένες εκτάσεις και με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα λοιπόν με την περιβαλλοντική οργάνωση, οι συνολικές καμένες εκτάσεις της Πελοποννήσου φτάνουν τα 1.772.654 στρέμματα, εκ των οποίων 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα, κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα βρίσκονται σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι περιοχές με ιδιαίτερα οικολογική αξία που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι οι εξής:

· Δάσος και λίμνη Καϊάφα: Κάηκαν 7.577 στρέμματα (22,5% της προστατευόμενης περιοχής)

· Ολυμπία: Κάηκαν 670 στρέμματα (21,3% της προστατευόμενης περιοχής)

· Οροπέδιο Φολόης: Κάηκαν 29.943 στρέμματα (30,7% της προστατευόμενης περιοχής)

· Όρος Ταΰγετος: Κάηκαν 86.542 στρέμματα (16,3% της προστατευόμενης περιοχής)

· Όρος Πάρνωνας: Κάηκαν 45.066 στρέμματα (8,1% της προστατευόμενης περιοχής)

· Όρη Μπαρμπάς και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα: Κάηκαν 30.476 στρέμματα (50,4% της προστατευόμενης περιοχής)

· Φαράγγι Βουραϊκού: Κάηκαν 6.362 στρέμματα (29,2% της προστατευόμενης περιοχής)

Όσον αφορά την πανίδα, σημαντικό πλήγμα δέχτηκαν οι βιότοποι του τσακαλιού (Canis aureus), 4 από τα 5 ενδημικά είδη σαύρας του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, οι χερσαίες χελώνες, οι σκαντζόχοιροι αλλά και πολλά άλλα ζώα, η καταγραφή των οποίων είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια. Η δυνατότητα ανάκαμψης των οικοσυστημάτων και των ειδών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αποτελεσματική προστασία των εκτάσεων αυτών από οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης γης.

«Τα αίτια αυτής της δραματικής κατάστασης που ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στη χρόνια αδιαφορία για την προστασία των δασών, τις σημαντικές ελλείψεις του συστήματος δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και τις εξίσου σημαντικές υστερήσεις των μηχανισμών παρακολούθησης της κατάστασης του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας διευθυντής του WWF Ελλάς, και συμπλήρωσε. «Το αύριο όμως αυτών των περιοχών είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς εξίσου σημαντικός είναι και ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης από ενδεχόμενες κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις αποκατάστασης ή αλλαγές χρήσεων γης που θα επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές».

Ολόκληρη την 37σέλιδη έκθεση-απολογισμό μπορείτε να την κατεβάσετε σε pdf στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.wwf.gr/storage/additional/FIRE_report_Peloponnisos.pd

No comments: